Campanie de
 informare
Încurajăm prevenția accidentelor rutiere
Accidentele rutiere se produc deseori datorită problemelor tehnice ale mașinii, condițiilor meteo neprielnice, drumurilor dificile sau erorilor umane.

Este important să cunoașteți măsurile de siguranță care contribuie la evitarea accidentelor rutiere, deoarece majoritatea evenimentelor nedorite de pe șosea se pot preveni prin atenția șoferului, adaptarea la condițiile de drum și o intretinere cât mai bună a mașinii. 

Abilitățile de conducere preventivă fac un șofer mai bun, mai responsabil pentru propria mașină, și pot fi dobândite de oricine. La baza conducerii preventive stă șoferul: cunoștințele teoretice și judecata acestuia. Foarte importante sunt și vigilența, prevederea, judecata și îndemânarea. 

Prin exersarea conducerii preventive, un șofer învață să evite producerea unui accident anticipând situațiile periculoase, evitând acțiunile incorecte ale partenerilor de trafic și adâptandu-se la condițiile externe (atmosferice, de vizibilitate, de drum și de intensitate a traficului). 

Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a accidentelor este respectarea regulilor de circulație impuse de lege. Astfel, un conducator auto trebuie sa fie atent la urmatoarele aspecte pentru a evita orice tip de accident rutier: 

·Respectați limita de viteză impusă de lege, pentru toate tipurile de drumuri; 
·Păstrați distanța optimă față de automobilele din față, pentru a putea opri la timp în cazul unei frâne bruște; 
·Evitați depășirile atunci când vă deplasați în coloană sau când vă aflați într-o curbă; 
·Semnalizați din timp manevrele pe care doriți să le realizați; 
·Respectați toate indicatoarele rutiere; 
·Evitați să conduceți fără întrerupere, iar dacă parcurgeți distanțe mai mari, luați-vă cât mai multe pauze, pentru a evita oboseala; 
·Fiți mereu în alertă, atenți la condițiile externe și la mediul înconjurator. Acest lucru vă face mereu conștient de condițiile de trafic, de comportamentul celorlalți și de condițiile de drum; 
·Fiți atenți la dinamica traficului, încercați să anticipați mișcările pe care ceilalți șoferi le vor face; 
·Nu uitați să verificați oglinzile retrovizoare; 
·Verificați starea anvelopelor mașinii și asigurați-vă ca acestea sunt în starea optimă deplasării pe șosea. De asemenea, dacă temperaturile scad, nu uitați să schimbați anvelopele cu unele specifice pentru sezonul rece; 
·Înlocuiți lichidul de frânare, lichidul servodirecției, uleiul de motor, periodic, respectând termenele recomandate în cartea tehnică a mașinii; 
·Asigurați-vă că sunteți văzut de ceilalți participanți în trafic. Folosiți semnalele luminoase și claxonul pentru a atrage atenția celorlalți și evitați să vă aflați în punctul lor mort, dacă dumneavoastră nu le vedeți oglinzile, nici ei nu vă vor vedea; 
·Lăsați-vă mereu o cale de scăpare. Evitați să fiți înconjurat în trafic, în schimb alegeți benzile exterioare ale drumului și asigurați-vă că există mereu o portiță de ieșire din toate situațiile. 

Importanța conducerii preventive a vehiculului pe drumurile publice derivă din nevoia societății pentru mai puține accidente auto, un număr mai mic de pierderi de vieți omenești și de pagube. 
 
Astfel, avem fiecare datoria de a ne proteja atât pe noi, cât și pe ceilalți participanți la trafic, fie că ne referim la conducători auto, ori la pietoni, bicicliști sau motocicliști. 
inapoi