Campanie de
 informare
Promovarea condusului responsabil și a respectării regulilor în trafic
În fiecare an, în Uniunea Europeană, se înregistrează aproape 1 milion de accidente. Numai în 2019 au avut loc 23.000 de decese și 120.000 de accidentări grave. Săptămânal, în UE, mor în accidente rutiere la fel de multe persoane ca într-un accident de avion de mari dimensiuni în care mor toți pasagerii de la bord (aproximativ 500 de persoane).

Aceste cifre sunt șocante, deși UE și statele sale membre au realizat progrese substanțiale în domeniul siguranței rutiere în ultimele decenii, astfel încât siguranța rutieră trebuie să fie o prioritate la nivel politic, social și personal. 

Printre principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere se numără: 

·Viteza (fie neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legală); 
·Traversările neregulamentare ale pietonilor; 
·Neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare; 
·Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive.

Asigurarea respectării normelor de circulație rutieră este un element esențial pentru o utilizare mai sigură a drumurilor. O schimbare de lungă durată a comportamentului la volan poate fi realizată prin măsuri de aplicare a legii explicate și făcute publice în mod corespunzător, inclusiv prin campanii de informare emise periodic de către autoritățile competente.

În perioadele aglomerate ale anului, când traficul este sufocant, respectarea regulilor de circulație riscă să fie de multe ori neglijată sau chiar facultativă. Astfel, ar trebui ca toți participanții la trafic să fie responsabili pentru ceea ce fac și să își asume propriile acțiuni, ceea ce se poate realiza printr-o informare corespunzatoare. 

De exemplu, consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constuie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic, crescând şansele de implicare într-un accident rutier. 

Pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să se afle în plenitudinea aptitudinilor sale, deoarece condiţiile de conducere se schimbă mereu. Acesta trebuie să îşi păstreze starea de atenţie, să reacționeze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza. 

Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident crește. Orice accident, rănire sau deces cauzate de consumul de alcool pot fi evitate în totalitate. 

De asemenea, cunoașterea regulilor și a semnelor de circulație este extrem de importantă pentru siguranța traficului rutier, dar, mai mult decât atât, punerea în aplicare a acestora este absolut esențială pentru a vă putea deplasa în deplină siguranță. 

În plus, an de an pot apărea noi legi în codul rutier, ceea ce înseamnă că, dacă discutăm despre o persoană care dorește să obțină orice categorie de permis de conducere sau să-și reînnoiască permisul, este recomandat să învețe legislația, apelând la noul cod rutier din anul curent. 

Întotdeauna acțiunile de prevenție vor fi benefice și importante, pentru a putea proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier. 
inapoi