Campanie de
 informare
Importanța sănătății fizice și mentale la locul de muncă
Stresul la locul de muncă, anxietatea și alte tulburări mentale duc la pierderea interesului față de muncă, pierderea concentrării și productivității per total.

Un nivel ridicat de stres poate avea efecte psihologice, fizice și sociale negative și poate provoca epuizare, depresie și, în cazuri extreme, chiar sinucidere. Pe lângă problemele de sănătate mintală, lucrătorii expuși la stres prelungit pot dezvolta probleme grave de sănătate fizică, precum boli cardiovasculare și afecțiuni musculo-scheletice. 


Astfel, evaluarea riscurilor la adresa sănătății și securității trebuie să includă riscurile psihosociale și măsuri de combatere a acestora. 

În ultimii ani, sănătatea mintală și starea de bine a forței de muncă au devenit recunoscute din ce în ce mai mult ca fiind aspecte importante de luat în considerare pe plan european. 

Pentru angajatori, este din ce în ce mai clar că sunt implicate costuri – acestea pot fi exprimate sub forma absenteismului, a prezenteismului și a productivității pierdute. În plus, există aspecte privind modul de abordare a sănătății mintale și a stării de bine – cum se poate reduce riscul, cum se poate promova sănătatea mintală și starea de bine, cum se pot gestiona procesele vizând revenirea la locul de muncă și cum se pot aborda procesele de recrutare pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. 

În cazul angajaților, problemele de sănătate mintală presupun, de asemenea, costuri cu asistența medicală, pierdere de salarii și afectarea sănătății și a situației sociale. În plus, există aspecte care privesc stigmatizarea, recuperarea și reintegrarea în câmpul muncii și care dobândesc o semnificație specială în cazul unor probleme de sănătate mintală. 

Definiția sănătății dată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este cea mai bună definiție disponibilă cunoscută: ”Sănătatea este o stare complet bună din punct de vedere fizic, psihic și social, și nu doar absența bolii sau a infirmității.” 

Această definiție recunoaște dimensiunile psihice, fizice și sociale ale sănătății. Ea recunoaște de asemenea faptul că sănătatea nu se referă doar la absența bolii, ci constituie mai degrabă o stare pozitivă care include starea de bine. 

În urma unei evaluări recente a legislației UE în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), aflăm că punerea în aplicare a legislației nu funcționează întotdeauna în practică. Mult mai multe accidente și boli ar putea fi prevenite în cadrul societăților europene. 


Numai în anul 2013, cel puțin 300 de milioane de zile lucrătoare au fost pierdute din cauza accidentelor de muncă și a problemelor de sănătate legate de locul de muncă. Acest lucru nu se datorează lipsei de bunăvoință din partea angajatorilor, dar ne arată că avem nevoie de informații și instrumente mai multe și mai bune pentru a sprijini punerea în aplicare eficace a normelor SSM. 

Pe lângă avantajele extrasalariale, angajatorii trebuie să devină tot mai preocupați de sănătate sistemică, dezvoltare organizațională, iar asta înseamnă inclusiv consiliere psihologică ca beneficiu la angajare. 

Este importantă menținerea unei stări generale de bine, pentru că o sănătate mintală pozitivă creează un mediu de lucru mai colaborativ și productiv. 
inapoi